ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTEGRATED

Στις 17 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση για το πρόγραμμα Integrated (Promoting Meaningful Integration of 3rd Country National Children to Education) με τίτλο ‘’Being Integrated is Great’’. Το πρόγραμμα διενεργείται σε συνεργασία με το κέντρο CESIE, το Asylum, Migration and Integration Fund της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. 

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης αφορούσε αρχικά στην υπενθύμιση των αρχών και του περιεχομένου του προγράμματος Integrated αναφορικά με τη διαπολιτισμική στήριξη και την κοινωνική καθώς και τη σχολική ενσωμάτωση των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσα από το σχήμα mentor-mentee, όπως επίσης και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν video από τις χώρες καταγωγής των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Κίνα, Γεωργία, Τουρκία και Αλβανία), τα οποία εμπλουτίστηκαν με ανάγνωση από τους παραπάνω μαθητές και μαθήτριες κειμένων σχετικών με τη μετανάστευση και εγκατάσταση σε μία ξένη χώρα. Στο σημείο αυτό σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και άλλων μαθητών του σχολείου.

Στο τρίτο μέρος, τα κείμενα έδωσαν την αφορμή για μία διαδραστική και ευχάριστη συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες μαθητές και τις συμμετέχουσες μαθήτριες του Γυμνασίου (mentees) με τους μαθητές και τις μαθήτριες (mentors) του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το οποίο συμμετέχει στην εφαρμογή του προγράμματος Integrated. Η συζήτηση ήταν σχετική με τις ως τώρα εντυπώσεις από το πρόγραμμα και την ποιότητα της σχολικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η κυρία Δάμτση Ευθυμία, εκπαιδευτικός Αγγλικών, με την πολύτιμη συμβολή του Διευθυντή του σχολείου κυρίου Καστανιώτη Δημητρίου και τη σημαντική συνεισφορά των κυριών Γαβριηλίδου Ευθυμίας (Φιλόλογος) και Προδρόμου Χρυσούλας (εκπαιδευτικός Γαλλικών), καθώς και του κυρίου Διαμαντούδη Αλεξάνδρου (Φυσικός). Ευχαριστίες στους/στις φιλολόγους του σχολείου κυρίους Παπαγιάννη Κωνσταντίνο και Ελευθέρου Αθανάσιο και κυρίες Γαβριηλίδου Ευθυμία και Μαντζαρίδου Άννα για την προετοιμασία των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου στην ομιλία της ελληνικής γλώσσας,  στις κυρίες Ακανθοπούλου Καλλιρρόη (Θεολόγος) και Τσαντήλα Μαρία (εκπαιδευτικός Γερμανικών) για θέματα οργάνωσης και προβολής της εκδήλωσης, καθώς και στον κύριο Καραμπέρη Χρήστο, Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για την προώθηση της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών του σχολείου στο πρόγραμμα και στην εκδήλωση.

 

 

Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Chen Yaru( Γ1), Apakidze Lali( Γ2), Kristina Arvanitidhis (A1), Jokhadze Lasha (B2) και Huseyin Sahin(A1) και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου Γιανγκ Τσενγίνγκ (Άνι) (Β1), Giorgi Goguadze (A1), Σοφία Οκροστσβάριτζε (Α1), Αλεξάνδρα Γκρινιότι (Α1) και Selim Aydin (Γ1),χωρίς τους οποίους και τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η έναρξη και η συνέχιση του προγράμματος Integrated.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Χατούνα Γογολάντζε, μητέρα της μαθήτριας Apakidze Lali, και Fatma Sahin, μητέρα του Huseyin Sahin, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Integrated και την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωση του προγράμματος!

Καλές διακοπές σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης που έδωσαν δυναμικό “παρών’’ στην εκδήλωση αυτή.