Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 17 Μαϊου 2019, είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και να συνεργαστούμε με διάφορους φορείς της πόλης μας σχετικά με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατικής συνύπαρξης.

Επιμέρους θέματα που μας απασχόλησαν ήταν οι σχέσεις των δύο φύλων (“Αντιγόνη”), η εμπορία ανθρώπων και η ενδοοικογενειακή βία (“Hope Spot”), οι σχέσεις με τους άλλους (“Θέατρο στην εκπαίδευση” και Γραφείο Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης), οι εξαρτήσεις (“Σείριος”) και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις στην παιδεία και την εργασία (“Άρσις”).

Συγκεκριμένα, οι φορείς που μας επισκέφτηκαν και ανέλαβαν …δράση ήταν οι:

  1. Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση: «Κι αν ήσουν εσύ;»: βιωματική δραστηριότητα με τεχνικές θεάτρου και εκπ/κού δράματος, με την κυρία Αντιγόνη Τσαρμποπούλου  (www.humanrights.theatro.edu.gr)
  2. Γραφείο Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης: «Εγώ και οι άλλοι»: βιωματική δραστηριότητα με την κυρία Ιωάννα Ντέρη, Υπεύθυνη του Γραφείου.
  3. Hope Spot: 1) Εμπορία ανθρώπων (trafficking): καμπάνια #ξύπνα, και 2) Ενδοοικογενειακή βία. Διαδραστικές παρουσιάσεις με την κυρία Γιώτα Καπετανικόλα και τις συνεργάτιδές της (https://www.hopespot.gr/index.php/hopespot/ksypna).
  4. ΑΡΣΙΣ, Κέντρο Υποστήριξης Νέων: Δικαιώματα (και υποχρεώσεις) στην παιδεία & στην εργασία. Βιωματικές δράσεις με βάση τα εγχειρίδια COMPASS και το COMPASITO (Έκδοση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη τυπική εκπαίδευση νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα) (http://arsis.gr/).
  5. «ΑΝΤΙΓΟΝΗ -Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία»: Βιωματικό εργαστήριο «Schools for change”. Θέμα: έμφυλες ταυτότητες – ισότητα φύλων (καταπολέμηση στερεοτύπων) με την κυρία Σοφία Κυπριανίδου και τις συνεργάτιδές της (http://www.antigone.gr/gr/).
  6. ΣΕΙΡΙΟΣ – Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Θέμα: Πρόληψη εθισμού σε ουσίες, με την κυρία Δέσποινα Δαμιανίδου και τους συναδέλφους της (http://www.kp-seirios.gr/).

Οι μαθήτριες και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με προθυμία και συμμετείχαν με ενδιαφέρον!

Την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η κ. Καλλιρρόη Ακανθοπούλου, θεολόγος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων-εμψυχωτές και σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!!!

“Θέατρο στην Εκπαίδευση”: Κι αν ήσουν εσύ;

“Hope Spot”: Εμπορία ανθρώπων
 

“Αντιγόνη”: Ισότητα φύλων (καταπολέμηση στερεοτύπων)

 

 

“Σείριος”: Εξαρτήσεις